Διάταση-Συστροφή Στομάχου – Πώς ο ιδιοκτήτης μπορεί να βοηθήσει

Κτηνιατρική κλινική Κυκλάδων, Εξειδικευμένες εξετάσεις ζώων, Κτηνιατρική περίθαλψη, Θεραπεία ζώων, Νοσηλεία ζώων, στείρωση γάτας, στείρωση σκύλου, Εξέταση σκύλου

Η συστροφή στομάχου είναι μία κατάσταση απειλητική για την ζωή του σκύλου με πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας (το 10- 60% των ζώων που φθάνουν στον κτηνίατρο  καταλήγουν). Αφορά στα ενήλικα, μεγαλόσωμα σκυλιά με βαθύ θώρακα όπως τα Γερμανικά Ποιμενικά, οι Μεγάλοι Δανοί, τα St. Poodle, τα Bull Mastiff  αλλά και στα ημίαιμα.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των σκύλων πρέπει να είναι ενήμεροι για την κατάσταση καθώς η έγκαιρη διάγνωση από τους ίδιους μπορεί να σώσει κυριολεκτικά την ζωή του ζώου τους.

Η διάταση-συστροφή  προκαλείται από  την συγκέντρωση αέρα και υγρού μέσα στο  στομάχι. Το στομάχι διογκώνεται και στρίβει γύρω από τον άξονά του με αποτέλεσμα να κλείνει και η είσοδος- οισοφάγος και η έξοδος- πυλωρός. Αυτό οδηγεί στην συνεχόμενη διάταση του οργάνου μέχρι του σημείου που οι ιστοί δεν αντέχουν άλλο και ο οργανισμός καταρρέει. Το χρονικό διάστημα από την συστροφή μέχρι την κατάρρευση (shock) είναι κάποιες ώρες και η έκβαση της κατάστασης εξαρτάται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από το πόσο νωρίς θα φτάσει ο σκύλος στο γιατρό.

Η συστροφή συμβαίνει πάντα μετά το γεύμα και το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι ένα ανήμπορο ζώο με μία πρησμένη κοιλιά. Οι ιδιοκτήτες βλέπουν το ζώο τους που πριν μερικές ώρες ήταν μια χαρά, να έχει φοβισμένο βλέμμα, δυσκολία στην μετακίνηση, να προσπαθεί να κάνει εμετό χωρίς να τα καταφέρνει και με την πάροδο του χρόνου να έχει όλο και μεγαλύτερη δυσκολία στην αναπνοή, όλο και μεγαλύτερη κοιλιά.

Όταν ο ιδιοκτήτης συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να ειδοποιήσει τον γιατρό του και μετά να μεθοδεύσει την μεταφορά του σκύλου του στο κτηνιατρείο.

Πρόληψη

  1. Ταΐζουμε τα μεγαλόσωμα σκυλιά 2 φορές την ημέρα έτσι ώστε να έχουμε μικρότερο γεύμα.
  2. Μετά το γεύμα ακολουθεί ανάπαυση 2-4 ώρες καθώς το τρέξιμο και τα άλματα με γεμάτο στομάχι προδιαθέτουν στην συστροφή.
  3. Δεν ταΐζουμε πολύ αργά το βράδυ γιατί όταν ο σκύλος μας πάθει την συστροφή εμείς θα κοιμόμαστε.
  4. Γαστροπηξία, μία χειρουργική επέμβαση που καθηλώνει το στομάχι στο κοιλιακό τοίχωμα και δεν του επιτρέπει να στρίψει. Αυτή η επέμβαση στο εξωτερικό, στα θηλυκά σκυλιά, στις φυλές υψηλού κινδύνου, συνηθίζεται να γίνεται μαζί με την στείρωση.

 

 

Γιώργος Μαραγκός
Χειρουργός Κτηνίατρος